Kapusta zasmażana z boczkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kapusta zasmażana to tradycyjny dodatek do wielu dań. Można zasmażać kapustę świeżą i kiszoną. Ja miałam młodą, zwykłą kapustę, która wyszła wspaniale. Nie zapomnijcie o odrobinie cytryny na koniec gotowania. Kapusta zasmażana pasuje do golonki, schabowego i wielu tradycyjnych dań, jest też pyszna jako przekąska i w tym właśnie celu przygotowałam swoją kapustę. Uwielbiam aromat boczku w wielu daniach, szczególnie w kapuście zasmażanej. Można też dodać np. odrobinę schabu – ale tu zaczynamy zmierzać w kierunku bigosu, a w tym przepisie skupmy się na prostej kapustce.

Kapusta zasmażana z boczkiem – składniki

  • 1 mała młoda kapusta (lub niemłoda, kiszona a nawet mieszanka tych dwóch)
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia cebuli
  • 150 gramów boczku (najlepiej wędzonego surowego)
  • sól, pieprz, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta i szczypta koperku
  • odrobina masła i mąki do zagęszczenia na koniec

Kapusta zasmażana z boczkiem – przepis krok po kroku

  1. Kapustę umyć i poszatkować (jeśli używacie kiszonej można ją przepłukać – w zależności od intensywności kapusty – płukać i smakować do uzyskania pożądanego smaku).
  2. Cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojonego boczku i też go lekko podsmażyć.
  3. Do garnka dorzucić ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Dodać kapustę, smażyć powoli dolewając wody w razie potrzeby, czyli gdy tylko woda wyparuje należy delikatnie podlać kapustę. Dusić do miękkości.
  5. Doprawić solą, pieprzem, vegetą i odrobiną kminku (najlepiej w nasionach). Ja dodaję jedną małą szczyptę, żeby kminek nie zdominował dania.
  6. Gdy kapusta będzie miękka a aromaty się połączą uformować w łyżki masła i mąki kulkę, którą zagęścicie kapustę.
  7. Całość pogotować jakieś 10 minut, żeby mąka nie była surowa, doprawiamy koperkiem i zajadamy się pyszną kapustą.
kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana z boczkiem
2.9/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *