Club sandwich – amerykańska kanapka klubowa

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

amerykańska

Club sandwich, czyli amerykańska kanapka klubowa, to prawdziwa klasyka stołu. Właśnie w Stanach Zjednoczonych, w luksusowych klubach socjalnych na przełomie XIX i XX wieku, narodziło się to wykwintne danie. Z pozoru prosta kombinacja składników stworzyła jednak prawdziwie satysfakcjonujące, wielowarstwowe danie, które do dzisiaj cieszy się niesłabnącą popularnością.

Club sandwich – składniki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 100g gotowanego kurczaka lub indyka
  • 2 plasterki bekonu
  • 1 pomidor
  • 1 liść sałaty
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywy:

  • Możesz zastąpić majonez sosem aioli lub musztardą dla bardziej intensywnego smaku.
  • Wegańska wersja club sandwich może zawierać grillowany tofu zamiast mięsa i wegański majonez.

Club sandwich – przepis krok po kroku:

  1. Upiecz bekon na patelni do momentu, aż stanie się chrupiący. Odłóż go na bok na chwilę.
  2. Posmaruj jedną stronę wszystkich kromek chleba majonezem.
  3. Na pierwszej kromce ułóż liść sałaty, plasterki pomidora, kurczak lub indyk, dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Nałóż drugą kromkę chleba majonezem do dołu, posmaruj górną stronę majonezem, a następnie nałóż bekon.
  5. Nałóż ostatnią kromkę chleba majonezem do dołu.
  6. Zabezpiecz kanapkę wykałaczkami i pokrój ją na cztery równo ułożone trójkąty.
  7. Twój domowy club sandwich jest gotowy do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *