Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kapusta z grochem to bardzo popularne wigilijne danie – przyznam, że nie znałam tego dania i nie ukrywam, że przeraził mnie ten miks – groch z kapustą wydał mi się daniem bardzo dziwnym, przesadzonym i podchodziłam do niego sceptycznie, ale postanowiłam spróbować. Okazało się, że danie to jest smaczne i delikatne mimo odważnego zestawienia składników – może nie zostałam jego dozgonną fanką, ale na pewno kiedyś jeszcze je przyrządzę.

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami – składniki

  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • pół szklanki łuskanego grochu (namaczanego przez noc)
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • olej lub masło do smażenia

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami – przepis

  1. Groch namoczyć na noc przed, a następnie ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do niej pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli jest mocno kwaśna należy ją wcześniej wypłukać).
  3. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, następnie pokroić i dodać do kapusty wraz z wywarem po namaczaniu. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać ugotowany groch – dusić całość powoli jeszcze przez 15 minut, aż smaki się połączą.

Kapusta z grochem to sycące i smaczne danie – jednak wolę prostszą odmianę bez grochu, polecam tradycyjną kapustę z grzybami.

3.6/5 - (15 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *