Kapusta z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz. 30 min.

Łączny czas:

1 godz. 50 min.

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Kapusta z grzybami czyli jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Jest pyszna sama i doskonała jako dodatek do krokietów, pierogów czy uszek. Kapusta z grzybami może też na drugi dzień przerodzić się w bigos jeśli najdzie Was tylko ochota. Uwielbiam to danie dlatego, że jest proste, a jednak wyrafinowane. Kapusta i grzyby to duet doskonale się uzupełniający, smak i zapach jest niepowtarzalny – wystarczy zalać kapustę wodą z moczenia grzybów i już mamy w domu zapach świąt.

Kapusta z suszonymi grzybami – składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty (jeśli jest zbyt kwaśna możecie ją wypłukać)
  • 1 duża cebula
  • 3 garści suszonych grzybów
  • cała woda po namaczaniu grzybów
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia
  • odrobina oleju lnianego do polania przed podaniem

Kapusta z suszonymi grzybami – przepis

  1. Suszone grzyby zalać gorącą wodą co najmniej na jedną godzinę.
  2. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsza kawałki (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna jeśli tak – przepłuczcie ją wodą – do smaku). Powinna być delikatnie kwaśna.
  3. Cebulą pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć delikatnie na maśle lub oleju.
  4. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli.
  5. Na patelnię dorzucić kapustę i delikatnie podsmażać około 10 minut dolewając w razie potrzeby wody.
  6. Grzyby pokroić i dorzucić na patelnię.
  7. Dusić kapustę powoli podlewając wodą po moczeniu suszonych grzybów – to w niej zaklęty jest cały smak. Jeśli kapusta jest świeża cała procedura nie powinna trwać dłużej niż 1,5 godziny – dusimy powoli aż do miękkości.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem polać kilkoma kroplami oleju lnianego.
3.8/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

2 komentarze

  1. Witam, już w kilku przepisach widziałam dodatek oleju lnianego.. co on dodaje? może być bez? nigdy nie używałam do niczego, nie wiem jak on smakuje..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *