
Zupa kapuściana (Kwaśniewskiego)
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa kapuściana trochę inna niż, tak zwana „zupa Kwaśniewskiego”, za to smaczniejsza i też odchudzająca. Kto się nie odchudza może ugotować ją na mięsie i dodać ziemniaki. Na mięsie i z ziemniakami jest pyszna.
Zupa kapuściana (Kwaśniewskiego) – składniki
- jedna główka kapusty ok. 1 kg
- dwie papryki czerwone
- dwie papryki zielone
- dwie papryki żółte
- sześć sporych marchewek
- cztery duże cebule
- cały seler naciowy
- dwa pęczki zielonej cebuli
- cztery duże pomidory lub koncentrat pomidorowy
- 1 główka czosnku (nie ząbek)
- pieprz
- sól
- warzywne kostki rosołowe lub vegeta
Zupa kapuściana (Kwaśniewskiego) – przepis
- Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę.
- Czosnek kroimy w plasterki (w zupie smakuje, jak ziemniaki).
- Cztery cebule kroimy w kostkę.
- Seler kroimy poprzecznie w plasterki.
- Pomidory najlepiej bez skórek kroimy w kostkę (skórka schodzi sama po sparzeniu pomidora i natychmiast zalaniu go zimną wodą)
Wszystkie warzywa wrzucamy do gara wraz z poszatkowaną kapustą. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Ja dodaję kostki warzywne dla smaku, ale kto chce może nie solić zupy, nie używać kostek rosołowych, tak jak to robią odchudzający się. Z kostkami czy bez nich i tak zupa kapuściana odchudza.
Wolę mniej schudnąć, ale jeść coś ze smakiem.
Plotki krążące na temat kapuścianej zupy głoszą, że im więcej zje się zupy, tym więcej się schudnie. Można ją jeść od rana do wieczora, można zmiksować i jeść na zimno. Zmiksowaną można popijać w pracy.
Zupę kapuścianą podajemy z:
– tym, którzy się odchudzają lub chcą oczyścić organizm
Zupę tę można zawekować i mieć na cały tydzień.