Botwinka – pyszna zupa z botwiny

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Botwinka to jedna z moich ulubionych sezonowych zup. Jest pyszna, opiera się na delikatnym aromacie barszczu, czuć chrupiącą botwinkę – całość łączy aromat włoszczyzny. Botwinka kojarzy się z błogim latem. Mam też poczucie, że możliwość ugotowania tej pysznej zupy trwa tylko przez 2 miesiące w roku – może dlatego jest dla mnie tak szczególna. Śmietana powoduje, że zupa ta jest jeszcze delikatniejsza. Botwinka zupa jest też zdrowa i delikatna. Spróbujcie sami – przepis jest bardzo prosty.

Botwinka – składniki

  • pęczek botwinki
  • 3 duże buraki (lub butelka soku/koncentratu z buraków) – w zależności od poziomu lenistwa
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka i odrobina selera
  • 6 ziemniaków – najlepiej młodych
  • śmietana 18% – małe opakowanie
  • kilka jajek
  • sól, pieprz, vegeta
  • do smaku koperek
  • kilka kropli cytryny

Botwinka – przepis

  1. Gotujemy w 1,5 litra wody włoszczyznę, następnie buraki i botwinkę – zawsze z odrobiną cytryny, żeby nie utraciły koloru oraz ziemniaki pokrojone w kawałki.
  2. W wersji dla leniwych – dopiero po ugotowaniu warzyw dodajcie koncentrat z buraka. Uważajcie, żeby nie gotować liści botwinki zbyt długo – bo stracą kolor.
  3. Doprawiamy zupę solą, pieprzem ewentualnie vegetą, dopiero po zdjęciu z gazu można dodać śmietanę – najlepiej uprzednio wymieszać śmietanę z zupą w małej misce, żeby się zahartowały.
  4. Do botwinki świetnie pasuje jajko, koperek i łyżka śmietany do ozdoby.
4.1/5 - (24 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

    • A dodałaś cytrynę? Jak dużo miałaś buraczków? Tak jak pisałam awaryjnie w takich sytuacjach dolewam koncentratu burakowego:) innych pomysłów czemu nie wyszła czerwona nie mam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *