Zupa fasolowa na żeberkach wieprzowych

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa fasolowa to cudownie pożywne i smaczne danie. Przepis na moją zupę jest prosty: bulion gotowany na żeberkach i włoszczyźnie,a sekretem jest dodanie cząbru i majeranku pod koniec gotowania. Bulion gotuję dość długo, aż kości będą odchodziły od mięsa. Dodaję też smażonego z cebulą boczku – składniki niezastąpione. Dodaję dla koloru pół łyżki koncentratu pomidorowego, który podkreśli kolor i smak fasolowej. Standardowo fasolę namacza się dzień wcześniej a następnie gotuje co najmniej dwie godziny, ale fasola z puszki też jest ok – kupiłam tę gotowaną na parze i pasowała doskonale. Fasolówka to idealna jesienno-zimowa, rozgrzewająca zupa.

Zupa fasolowa na żeberkach wieprzowych – składniki

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 średnie cebule
  • 150 gramów wędzonego na surowo boczku
  • 3 ziemniaki
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, cząber, majeranek
  • mała łyżeczka przecieru pomidorowego

Zupa fasolowa na żeberkach wieprzowych – przepis

  1. Żeberka zalać zimną wodą i zagotować. Gotować powoli i co jakiś czas zdejmować szumy.
  2. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie – gotować około 40 minut.
  3. Podsmażyć na złocisto boczek z cebulą i odrobiną czosnku, następnie dodać całość do bulionu.
  4. Włoszczyznę obrać i dodać do bulionu. Gotować około pół godziny.
  5. Ugotowane warzywa wyjąć i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
  6. Dodać ziemniaka pokrojonego na kawałki i fasolę. Gotować do miękkości ziemniaków i fasoli.
  7. Obrać i pokroić mięso, żeby w zupie pływały soczyste kawałeczki żeberek.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem (nie żałujcie) i sporą garścią majeranku. Jeśli tak jak ja kochacie glutaminian sodu – możecie dodać też kostkę rosołową.
  9. Na koniec doprawić i podkolorować zupę odrobiną przecieru pomidorowego – będzie pysznie.
2.9/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *