Zupa miso

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

japońska

Zupa miso przepis na japońską, zdrową i pyszną zupę na bazie rybnego bulionu dashi i pasty miso z fermentowanych ziaren soi. Ja dodałam do mojego miso jeszcze makaronu udon, wodorostów wakame i szczypiorku. Niestety nie miałam grzybów shitake, zazwyczaj jednak dodaję ich do zupy miso. Ta tradycyjna japońska zupa to bomba antyoksydantów – udowodniono, że pasta miso działa jak antybiotyk, wodorosty zapobiegają starzeniu komórek a grzyby shitake chronią między innymi przed rakiem. Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Jest lekka, zdrowa, słona i zawiera całą masę sekretnego piątego smaku umami. Wszystkie składniki kupicie w japońskich delikatesach.

Zupa miso – składniki

  • 3 małe saszetki bulionu dashi (japoński rybny bulion w proszku)
  • 2 łyżki pasty miso (pasta z fermentowanej soi)
  • spora szczypta wodorostów wakame
  • szczypior (gruby)
  • odrobina sosu sojowego
  • makaron udon
  • opcjonalnie grzyby shitake

Zupa miso – przepis

  1. Proszek dashi zalać gorąca wodą i chwilę pogotować.
  2. Dodać uprzednio namoczone grzyby shitake pokrojone w cienkie plastry – bez nóżek.
  3. Dodać makaron udon – ja kupiłam paczkowany i chwilę pogotowałam go w zupie.
  4. Dodać do bulionu wodorosty wakame – lekko pokruszone.
  5. Następnie zdjąć zupę z gazu i dodać do smaku kilka łyżek pasty miso – uwaga, nie gotujcie pasty miso bo straci swoje wartości zdrowotne. Doprawić całość sosem sojowym.
  6. Posypać szczypiorkiem i zjeść ze smakiem całość. Jeśli chcecie być wiecznie młodzi i wiecznie zdrowi jedzcie tę zupę przynajmniej dwa razy w tygodniu – Japończycy jadają zupę miso na śniadanie. Do zupy pasuje też tofu (sojowy ser).
4.3/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2460

2 komentarze

  1. Zupę miso uwielbiam!Czuję się po niej lekki, świeży i radosny.Rzeczywiście chyba odmładza.Jem ją przed pójściem do pracy.Ne znudziła mi się jeszcze, chociaż jem ją już trzy miesiące.Można ją traktować jak lekarstwo na wszystko,

  2. Wspaniała, prosta i delikatna zupa miso – byłam ostatnio na zdrowej, oczyszczającej diecie – jadłam miso przez 2 tygodnie na śniadanie – moja cera i ogólne samopoczucie bardzo się poprawiły. Japońska kuchnia to jest to!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *