Zupa kalafiorowa – najprostsza

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Zupa kalafiorowa – najprostsza – składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • świeża natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Zupa kalafiorowa – najprostsza – przepis krok po kroku

  1. Podziel kalafior na różyczki, a cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj kalafior i smaż przez kolejne kilka minut.
  4. Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki.
  5. W międzyczasie w małej misce wymieszaj mąkę z mlekiem, a następnie dodaj do garnka z zupą.
  6. Mieszaj całość, aż zupa zgęstnieje.
  7. Przypraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
  8. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą.
  9. Serwuj zupę kalafiorową posypaną świeżą natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *