Zupa kalafiorowa bez mięsa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa kalafiorowa bez mięsa – składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Zupa kalafiorowa bez mięsa – przepis krok po kroku

  1. Obierz i pokrój cebulę, czosnek, marchewki i ziemniaki na drobne kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kolejne kilka minut.
  4. Podziel kalafior na różyczki, dodaj do garnka i smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj kurkumę i kmin rzymski, wymieszaj.
  6. Zalej wszystko bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub miksera.
  8. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawaj zupę kalafiorową bez mięsa posypaną świeżą natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *