Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu – składniki

  • 500g mielonego drobiowego mięsa (np. z kurczaka lub indyka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso drobiowe, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, startą marchewkę i pietruszkę.
  2. Do masy mięsnej dodaj jajka, bułkę tartą, rosoł drobiowy, sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowaną masę mięsną.
  4. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz pasztet przez około 1 godzinę, aż będzie dobrze zrumieniony i w środku dobrze upieczony.
  5. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Pasztet drobiowy rosołowy można podawać na ciepło lub zimno, pokrojony w plastry.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *