Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty – gotowaną na wieprzowych żeberkach. Pomimo, że jedną z moich ulubionych zup jest zupa pomidorowa to uwielbiam też kwaśne zupy – kapuśniak jest jedną z nich. Radzę Wam nie ciąć kapusty zbyt drobno – niech ciągnie się i parzy brodę, tak właśnie w niektórych regionach nazywają kapuśniak. Kapuśniak ma nazw wiele: parzucha, parzybroda lub kwaśnica. Po tym słowotwórstwie poznać można jak pradawna i różna jest w zależności od regionu. Ja gotuję dziś tradycyjny według mnie kapuśniak z kiszonej kapuchy. Doprawiam go zawsze odrobiną nasion kminku i łyżeczką przecieru pomidorowego.

Kapuśniak z kiszonej kapusty – składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebula
  • średni kawałek wędzonego surowego boczku
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por
  • 4 ziemniaki (pamiętajcie gotujcie je osobno bo w kapuścianym kwasie się nie uda)
  • kilogram kiszonej kapusty + sok z kiszonej kapusty (żeby podkręcić smak)
  • vegeta, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie i liście laurowe
  • łyżka przecieru pomidorowego dla koloru

Kapuśniak z kiszonej kapusty – przepis

  1. Wstawić żeberka do zimnej wody – zagotować i zdjąć szumy. Pogotować 20 minut i ponownie oczyścić bulion.
  2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i powoli gotować – buliony gotowane powoli są smaczniejsze i bardziej klarowne.
  3. Po około godzinie dodać podsmażony boczek z cebulą.
  4. Dodać włoszczyznę i gotować do miękkości – dopiero, gdy wszystkie warzywa się ugotują możecie dodawać kapusty. Włoszczyznę pokroić lub zetrzeć i wrzucić ponownie do bulionu.
  5. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i dorzucić je do zupy dopiero gdy kapusta będzie miękka.
  6. Obrać mięso i wrzucić pokrojone do zupy.
  7. Następnie dodać kapustę – ja kupiłam paczkę kiszonej kapusty i wrzuciłam całość bez krojenia wraz z sokiem. Gdy kupuję kapustę na wagę zawsze wyłudzam też kapuścianą wodę – nachodzę sklep ze słoikiem lub pojemnikiem i zawsze miła pani odlewa mi trochę tego magicznego soku. Przy okazji, picie soku z kapusty lub ogórków kiszonych jest bardzo zdrowe na gardło, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.
  8. Gotować całość, aż kapusta lekko zmięknie i puści smak.
  9. Dodać ziemniaki, przecier pomidorowy, sól, pieprz i kminek. Gotować jeszcze 10 minut.

Jeść łapczywie co jakiś czas parząc sobie brodę. Uwielbiam kapuśniak.

4.3/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. uwielbiam kapuśniak … właśnie zrobiłam chodź nie według twojego przepisu 😉 ale spróbuje kiedyś z kminkiem . najlepszy kapuśniak ze swojskiej kiszonej he

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *