Zupa z soczewicy czerwonej z warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa z soczewicy czerwonej, lekko pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca. To zupa idealna na jesień w dodatku zdrowa i sycąca. Zupę z czerwonej soczewicy przygotowuję na bulionie warzywnym, jej sekretem jest dodanie pieczonej w piekarniku papryki, która niesamowicie podkręca smak. Doprawiam ją ugniecionymi nasionami kolendry i kuminu, dzięki temu zyskuje niepowtarzalny smak. Konsystencja również jest wybitna – warzywa miksuję na gęsty krem i dopiero wtedy dosypuję ziaren soczewicy, które gotuję około 7 minut. Pycha.

Zupa z soczewicy czerwonej z warzywami – składniki

  • 3 marchewki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1 pieczona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 200 gramów czerwonej soczewicy
  • łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
  • łyżeczka sproszkowanych nasion kminku
  • sól, pieprz, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa
  • odrobina chilli i słodkiej papryki w proszku
  • oliwa do smażenia

Zupa z soczewicy czerwonej z warzywami – przepis

  1. Warzywa obrać i pokroić na grube kawałki. Możecie kroić niechlujnie i tak wszystko zmiksujemy.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem i chilli, a następnie dodać marchew, pietruszkę i seler, smażymy około 10 minut – żeby smaki się połączyły.
  3. Całość zalewamy 2 szklankami bulionu – może być z kostki (ja miałam mrożony bulion warzywny) i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. W międzyczasie pieczemy w 180 stopniach całą paprykę, aż zmięknie i lekko się przypiecze.
  5. Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy paprykę pieczoną, sól, pieprz, kminek i kolendrę oraz czerwoną słodką paprykę. Po około 10 minutach ucieramy wszystko blenderem na gładką masę.
  6. Dosypujemy do kremu czerwoną soczewicę – około 150 gramów i gotujemy aż będzie miękka – ja gotowałam 7 minut.
  7. Całość posypujemy natką pietruszki i rozkoszujemy się tą wspaniałą zupą.
3.4/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *