Krewetki w sosie śmietanowym z makaronem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa, śródziemnomorska
Krewetki w sosie śmietanowym
Krewetki w prostym sosie śmietanowym z odrobiną wina. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, które podlewamy solidnym chlustem białego wytrawnego wina, gdy to odparuje wystarczy dodać trochę słodkiej śmietany 30%, wrzucić krewetki i po chwili podawać z makaronem. Całość koniecznie oprószcie aromatyczną natką pietruszki – smak lata gwarantowany.
Składniki na krewetki w śmietanie i winie
- około 25 dużych krewetek (najlepiej szarych czyli surowych)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- natka pietruszki i ulubione zioła
- sól, pieprz, opcjonalnie odrobina słodkiej papryki
- łyżka oleju
- ćwiartka cytryny na porcję do podania
Przepis na krewetki w sosie śmietanowym z winem
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podlać całość kieliszkiem białego wytrawnego wina i smażyć, aż płyn odparuje.
- Następnie zmniejszyć gaz i dodać śmietanę, całość podgrzać i doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną czerwonej papryki.
- Do gorącego sosu wrzucić krewetki i dusić przez kilka minut – mają się zaróżowić – w tym momencie danie jest gotowe i należy natychmiast zdjąć je z gazu.
- W międzyczasie ugotować dobrze osolony makaron, polać go sosem i oprószyć natką pietruszki.
- Do każdej porcji podać ćwiartkę cytryny, która idealnie przełamie łagodny smak sosu. Jeśli lubicie można zamiast pietruszki posypać danie np. świeżą bazylią.
Danie wykwintne, sama jeszcze nie próbowałam przyrządzić krewetek. Z winem też jeszcze nie eksperymentowałam, więc byłaby to dla mnie zupełna nowość kulinarna 🙂