Zupa Ratatouille (Ratatuj)

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

35 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

francuska

Zupa Ratatouille to przysmak kuchni francuskiej, który od lat jest symbolem słonecznej Prowansji. Kombinacja świeżych warzyw takich jak bakłażan, papryka, cukinia i pomidory, zaprawione aromatycznymi ziołami, tworzy eksplozję smaków, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ciepła, pożywna i kolorowa – zupa Ratatouille jest doskonałym daniem na każdą porę roku.

Zupa Ratatouille – składniki

Na 4 porcje zupy potrzebujesz:

  • 1 bakłażana
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. bazylia)

Zupa Ratatouille – przepis krok po kroku

  1. Na początek oczyść i pokrój warzywa. Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek drobno siekaj.
  2. W dużym garnku, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj bakłażana, cukinię i paprykę. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, tymianek oraz bulion warzywny. Przypraw zupę solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  4. Po tym czasie zupę możesz podawać – możesz ją zamiksować na gładki krem, lub zostawić w całości warzywa dla bardziej „rustykalnego” efektu. Przed podaniem posyp zupę świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *