Jajecznica ze szczypiorkiem
Czas przygotowania:
5 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
10 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica to jedno z najprostszych, ale jednocześnie najbardziej uniwersalnych i pysznych dań. Jajecznica ze szczypiorkiem, której poświęcamy dzisiejszy przepis, to wersja tego klasycznego dania, która dodaje do niego nieco świeżości i zdecydowanie podnosi wartość smakową. Jej kremowa tekstura, delikatny smak jaj i pikantna nuta szczypiorku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Ale jak zrobić idealną jajecznicę ze szczypiorkiem? Przygotuj patelnię, a ja podpowiem Ci, jak krok po kroku osiągnąć ten cel.
Jajecznica ze szczypiorkiem – składniki
Do przygotowania jajecznicy ze szczypiorkiem potrzebujesz:
- 4 jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła (lub oliwy z oliwek dla zdrowszej wersji)
- Sól i pieprz do smaku
Jajecznica ze szczypiorkiem – przepis krok po kroku
- Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Tymczasem, w miseczce roztrzep jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie wymieszaj.
- Gdy masło zacznie się pienić, wlej na patelnię jajka. Poczekaj chwilę, aż jajka zaczną się ścinać na brzegach, a następnie delikatnie mieszaj je na patelni drewnianą łyżką.
- W międzyczasie posiekaj szczypiorek. Dodaj go do jaj, kiedy te będą jeszcze lekko płynne. Kontynuuj mieszanie, aż jajecznica będzie miała pożądaną konsystencję. Pamiętaj, że jajecznica ze szczypiorkiem będzie jeszcze trochę gotować się po zdjęciu z ognia, więc lepiej zdjąć ją nieco wcześniej.
- Podawaj jajecznicę ze szczypiorkiem od razu, najlepiej na ciepłym pieczywie. Możesz dodać jeszcze trochę świeżego szczypiorku na wierzch dla dekoracji.