Bánh mì – wietnamskie kanapki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

wietnamska

Bánh mì – wietnamskie kanapki – składniki

  • Bagietka francuska
  • Marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • Ogórek, pokrojony w cienkie paski
  • Papryka, pokrojona w cienkie paski
  • Kiełki fasoli
  • Korzeń pietruszki, pokrojony w cienkie paski (opcjonalnie)
  • Pieczarki, pokrojone w plastry (opcjonalnie)
  • Świeża kolendra, posiekana
  • Świeża mięta, posiekana
  • Sojowy sos rybny (nuoc mam)
  • Majonez
  • Pieprz
  • Sól

Bánh mì – wietnamskie kanapki – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozetnij bagietkę na pół wzdłuż, tak aby powstały dwie połówki.
  3. Wymieszaj marchewkę, ogórka, paprykę, kiełki fasoli, korzeń pietruszki (jeśli używasz) oraz pieczarki (jeśli używasz) w misce. Dodaj posiekaną kolendrę i miętę.
  4. W drugiej misce wymieszaj sojowy sos rybny, majonez, pieprz i sól.
  5. Na każdej połówce bagietki rozsmaruj mieszankę sojowego sosu rybnego i majonezu.
  6. Na jednej połówce bagietki ułóż warzywa z kolendrą i miętą.
  7. Przykryj drugą połówką bagietki.
  8. Umieść kanapki w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 10 minut, aż bagietka będzie chrupiąca.
  9. Wyjmij kanapki z piekarnika i podawaj od razu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *