Bánh mì – wietnamskie kanapki
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
wietnamska
Bánh mì – wietnamskie kanapki – składniki
- Bagietka francuska
- Marchewka, pokrojona w cienkie paski
- Ogórek, pokrojony w cienkie paski
- Papryka, pokrojona w cienkie paski
- Kiełki fasoli
- Korzeń pietruszki, pokrojony w cienkie paski (opcjonalnie)
- Pieczarki, pokrojone w plastry (opcjonalnie)
- Świeża kolendra, posiekana
- Świeża mięta, posiekana
- Sojowy sos rybny (nuoc mam)
- Majonez
- Pieprz
- Sól
Bánh mì – wietnamskie kanapki – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozetnij bagietkę na pół wzdłuż, tak aby powstały dwie połówki.
- Wymieszaj marchewkę, ogórka, paprykę, kiełki fasoli, korzeń pietruszki (jeśli używasz) oraz pieczarki (jeśli używasz) w misce. Dodaj posiekaną kolendrę i miętę.
- W drugiej misce wymieszaj sojowy sos rybny, majonez, pieprz i sól.
- Na każdej połówce bagietki rozsmaruj mieszankę sojowego sosu rybnego i majonezu.
- Na jednej połówce bagietki ułóż warzywa z kolendrą i miętą.
- Przykryj drugą połówką bagietki.
- Umieść kanapki w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 10 minut, aż bagietka będzie chrupiąca.
- Wyjmij kanapki z piekarnika i podawaj od razu.