Białko roślinne – w jakich produktach je znajdziemy?
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wśród osób jedzących tradycyjnie dominuje przekonanie, że niemożliwe jest dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka, jedząc produkty roślinne. Nic bardziej mylnego! Oto pięć rodzajów produktów bogatych w białko roślinne.
Produkty z białkiem sojowym
Białko roślinne można znaleźć przede wszystkim w różnego rodzaju produktach wegańskich. Jest ono dodawane, aby zapewnić zbilansowaną dietę osobom unikającym mięsa i nabiału. Przykładem takich gotowych dań są przepyszne produkty od Garden Gourmet. Dzięki zastosowaniu białka sojowego i pszennego, ich jedna porcja może dostarczyć nawet kilkanaście gramów protein. W tabeli wartości odżywczych Garden Gourmet Sensational Burger znajduje się 14 gramów białka na 100 gramów produktu, a w Filecikach Roślinnych Garden Gourmet aż 23,1 gramów białka na 100 gramów produktu.
Ciecierzyca
Kolejnym popularnym źródłem białka na diecie wegańskiej jest ciecierzyca. To produkt, z którego wytwarza się m.in. hummus. Dodatkowo często dodaje się ją do sałatek, zup, a także piecze w piekarniku z dodatkiem ziół i zjada później jako przekąskę. Sama ciecierzyca ma 19 gramów białka na 100 gramów produktu, co czyni ją bardzo silnym konkurentem dla większości produktów zwierzęcych.
Fasola
Innym produktem, bogatym w białko roślinne, jest fasola. Ta ma aż 21 gramów protein na 100 gramów produktu. To więcej niż niektóre rodzaje ryb, np. łosoś. Można z niej natomiast zrobić wiele przepysznych przypraw. Przykładowo świetnie sprawdzi się w zupie – zarówno z makaronem, jak i w zupie krem. Może być dodatkiem do sałatek. Dzięki swojej plastyczności po zblendowaniu stanowi również doskonałą bazę do kotletów i burgerów.
Tempeh
Białko roślinne można także znaleźć w tempehu. W 100 gramach produktu znajduje się aż 19 gramów protein. Choć nie jest zbyt często wykorzystywany w polskiej kuchni, to warto go skosztować choć raz w życiu. Wytwarza się go z ziaren soi, które są poddawane procesowi fermentacji, a następnie formowane w kostkę. Idealnie nadaje się do przygotowania sałatki w formie azjatyckiego bowla, szaszłyków, klopsików czy pizzy. Wielu wegan robi także z tempehu roślinny bekon, który odpowiednio doprawiony, do złudzenia przypomina w smaku swój oryginał.
Tofu
Za źródło białka w diecie wegańskiej uznaje się także tofu. Jest to rodzaj twarogu, który wytwarza się z mleka sojowego. Choć zawiera znacznie mniej protein niż wcześniej wymienione propozycje, ponieważ ok. 8 gramów na 100 gramów produktu, to nadal jest to ilość warta uwagi. Tym bardziej że z jego wykorzystaniem można przygotować wiele wyśmienitych potraw, które w swoim składzie będą miały białko roślinne. Tofu samo w sobie nie ma zbyt intensywnego aromatu. To, jak będzie smakować, zależy od przypraw. Idealnie nadaje się więc do zrobienia tofucznicy (wegańskiej jajecznicy), kotletów, zamiennika mięsa mielonego, a nawet ciast.