Ryba po japońsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ryba po japońsku – składniki

  • 1 świeża ryba (np. łosoś lub tuńczyk) – można również użyć mrożonej ryby
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: plasterki limonki do dekoracji

Ryba po japońsku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj rybę, oczyść ją i osusz. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmroź ją wcześniej.
  2. W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód (lub syrop klonowy), starty imbir i posiekany czosnek.
  3. W dużym naczyniu lub worku do marynowania umieść rybę i zalej ją przygotowanym sosem. Pozostaw na minimum 30 minut, aby ryba nabrała smaku.
  4. Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Gdy będzie gorący, dodaj rybę i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie delikatnie zrumieniona i dobrze przypieczona.
  5. Podawaj rybę po japońsku posypaną posiekaną natką pietruszki i udekorowaną plasterkami limonki.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *