Tajskie czerwone curry z rybą i krewetkami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Tajska

Tajskie czerwone curry z rybą i krewetkami – składniki

  • 300-400 gramów białej ryby – np. tilapii
  • 10-12 dużych krewetek
  • 3-4 łyżki pasty czerwone curry (tajskiej pasy curry)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pędy trawy cytrynowej – mocno rozbite, lub 2-3 łyżki suszonej mielonej
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 200 gramów szpinaku – może być np. młody szpinak
  • opcjonalnie – liście tajskiej bazylii
  • natka kolendry
  • sok z połowy limonki
  • bulion warzywny – 250 ml
  • 2 łyżki oleju

Tajskie czerwone curry z rybą i krewetkami – przepis

W garnku smażymy na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie miękka dokładamy drobno posiekany czosnek, trawę cytrynową oraz czerwoną pastę curry. i smażymy około 2-3 minuty.

Następnie dodajemy bulion oraz całą puszkę mleka kokosowego i gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut. W między czasie dodajemy cukier i sos rybny oraz sok z limonki do smaku. W czasie gotowania sos curry powinien zredukować się o około 30-40%.

Rybę należy oczyścić z ości oraz pokroić w kostkę 3×3 cm. Krewetki należy obrać z pancerzyka.

Szpinak należy sparzyć we wrzącej wodzie i odsączyć.

Do gotującego się sosu dodajemy rybę i po 3-4 minutach dodajemy krewetki. Gotujemy całość na małym ogniu około 2-3 minuty – nie dłużej, żeby krewetki i ryba bardzo delikatnie się ugotowały.

Przed podaniem dodajemy natkę kolendry oraz opcjonalnie liście tajskiej bazylii.

Curry podajemy w głębokim talerzu lub misce na liściach sparzonego szpinaku z ryżem basmati lub jaśminowym.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *