Rosół wegetariański – jak go przyrządzić?

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

150 min

Łączny czas:

180 min

Ilość porcji:

2 litry

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Rosół to tradycyjny polski wywar z kury i warzyw, który wielu rodaków przyrządza co najmniej raz w tygodniu. Ze względu na popularność wegetarianizmu wykonuje się go również w wersji bezmięsnej. Jak zrobić rosół wegetariański, żeby w smaku przypominał ten tradycyjnie robiony przez polskie babcie?

Składniki na wegetariański rosół

Rosół bez mięsa opiera się na podobnych produktach jak w przypadku wywaru tradycyjnego. Główną różnicą między obydwiema zupami jest to, iż rosół wegetariański musi być wykonywany bez użycia grama mięsa, za to z użyciem bardziej aromatycznych przypraw. Wydaje się, że rosół bez mięsa może być bez smaku, jednak istnieją sposoby na to, aby bulion wegetariański był równie smaczny, co tradycyjny rosół.

Składniki na rosół wegetariański to:

  • duży por,
  • marchewka,
  • seler,
  • dwie duże pietruszki,
  • 1 część kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • czosnek (3 ząbki),
  • szczypta soli morskiej i 7 ziarenek pieprzu,
  • nać pietruszki,
  • gałązka lubczyku,
  • seler korzeniowy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sos sojowy,
  • kurkuma.

Przygotowanie wegetariańskiego rosołu

Rosół na wywarze warzywnym nie tylko smakiem przypomina ten pierwotny, ale jak się okazuje, również jego wygląd jest przybliżony do oryginału. To za sprawą pieczonych warzyw, które nadają głębokiego koloru i aromatu. Ponadto dzięki oliwie bulion wegetariański ma cechę charakterystyczną dla tłustego rosołu, czyli tak zwane oka. Sposób przygotowania składa się z etapów takich jak:

  • Dokładne umycie warzyw, a następnie ich osuszenie.
  • Położenie nieobranych warzyw na blasze i papierze do pieczenia oraz włożeniu ich do piekarnika na 180 stopni przez około godzinę.
  • Przeniesienie upieczonych warzyw z piekarnika do garnka i zalanie mniej więcej 3 litrami wody, dodanie ząbków czosnku, ziół, sosu sojowego, kurkumy, pieprzu oraz soli.
  • Gotowanie całości na małym ogniu tak jak w przypadku rosołu.
  • Podanie wraz z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Czas gotowania wegetariańskiego rosołu

Nie ma określonego czasu, w jakim powinien się gotować rosół wegetariański. Zresztą podobnie jest w przypadku rosołu na wywarze z kury. Duża część zwolenników tego dania twierdzi, że rosół powinien gotować się w garnku przez cały dzień lub minimum 5 godzin. W przypadku rosołu wegetariańskiego nie należy się stosować do całodniowej lub parogodzinnej zasady gotowania bulionu, ponieważ nie ma w nim surowego mięsa, które musi się ugotować i przegryźć. W zupełności wystarczą 2 godziny na wolnym ogniu, aby zupa była pełna smaku i aromatu.

Jak sprawić, żeby wegetariański rosół przypominał ten klasyczny?

Aby zupa wegetariańska była pełna smaku, przede wszystkim należy pamiętać o dodaniu sosu sojowego. Ponadto przed pieczeniem warzyw w piekarniku nie wolno ich obierać ze skóry! Skórka bowiem zawiera najwięcej witamin i nadaje wywarowi odpowiedniego koloru i posmaku.

Kolejnym składnikiem, który może sprawić, że bulion wegetariański będzie wyglądał, jak domowy rosół jest dodanie szczypty kurkumy. Przyprawa sprawi, że wywar będzie posiadał głęboki żółty kolor.

Przechowywanie wegetariańskiego rosołu

Rosół wegetariański tak jak każda inna zupa ma swój termin przydatności do spożycia. Ze względu na to, iż rosół nie zawiera mięsa, może stać dwa lub trzy dni dłużej niż w przypadku rosołu tradycyjnego. Jednak, aby utrzymać jego świeżość jak najdłużej, ważne jest zastosowanie się do pewnych wskazówek. Najważniejszą z nich jest przechowywanie dania w odpowiedniej temperaturze. Włożenie garnka z zupą do lodówki może pomóc i sprawić, że posiłek będzie jeszcze jadalny przez wiele dni. Jeżeli planuje się wykonanie innych potraw w ciągu najbliższych dni na bazie rosołu wegetariańskiego, najlepszym sposobem będzie wlanie zupy do słoików. Słoiki dzięki szczelnym wiekom utrzymają idealnie stan potrawy nawet przez wiele tygodni. Jednak należy pamiętać, aby sprawdzać co jakiś czas, czy w środku szklanego pojemnika nie doszło do wytworzenia się pleśni.

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 26

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *