Cytryna, masło i… CBD – nieoczywiste dodatki do twojej porannej kawy

Czas przygotowania:

-

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kawa jest napojem, który nieustannie potrafi zaskakiwać – nieważne, czy pijesz ją od kilku dni, czy kilku lat, zawsze znajdziesz w niej coś nieoczekiwanego, nutę smakową, której nie czułeś nigdy wcześniej, a może niespodziewany aromat. Jednak czasem w nasze życie potrafi wpleść się nieco monotonii. Co zrobić w takiej sytuacji? Cóż, być może dodanie do kawy nieco niespodziewanych dodatków jest dobrym sposobem, na wprowadzenie do naszej codzienności pewnej dozy odmienności i zaskoczenia. 

Branża kawowa od lat stara się szukać nieoczywistych połączeń i zaskakujących smaków. Jeśli chcesz poznać kilka z nich i dowiedzieć się, co jeszcze możesz dodać do swojego ulubionego naparu, bierz swój ekspres do kawy i zanurz się w lekturze!

Brązowy cukier – ale nie tak, jak myślisz!

Tę listę zaczniemy od czegoś, co mogło by się wydawać oczywistym – w końcu istnieje całkiem duża liczba osób, które dodają cukier do kawy, jednak nic bardziej mylnego. Bowiem przepis, który zaraz zaproponujemy to wybitne i pyszne cafe Cubano, które możesz wykonać, jeśli tylko posiadasz ekspres do kawy. Cała rzecz nie rozchodzi się w tym przypadku o to, co dodajemy, ale jak to dodajemy. Na powierzchnię kawy umieszczonej w portafiltrze należy bowiem położyć cieńką warstwę cukru brązowego, a następnie włączyć normalnie ekspres do kawy jak przy standardowym procesie parzenia. Co zyskujemy używając tej metody, czemu po prostu nie dodać cukru do zaparzonej kawy? W kontakcie z gorącą wodą cukier lekko się “gotuje” i subtelnie zmienia smak, przez co efekt smakowy jest nieco inny. Jak smakuje taka kawa? Przekonaj się samodzielnie!

Brązowy cukier

Masło – kuloodporna kawa!

Bulletproof coffee to przepis, z którym można często spotkać się na blogach typu fit – nie bez powodu, bowiem jest to kawa, która dzięki użyciu dodatku zyskuje niesamowite właściwości zdrowotne. Do kawy dodajemy bowiem nic innego, jak łyżeczkę… masła! Tak, choć to połączenie może wydawać się zaskakujące, istnieje duża grupa ludzi bardzo ceniąca sobie ten specjał. 

Skąd w ogóle wziął się pomysł na dodanie masła do kawy? Do Ameryki przywiózł go David Asprey, który miał okazję zaobserwować to zjawisko podczas podróży, którą odbył do Tybetu. David jako pasjonat biohackingu szukał niestandardowych sposobów na poprawę zdrowia i wydajności – twierdzi, iż odnalazł ją właśnie w bulletproof coffee. W środowisku wciąż trwa zacięta debata nad faktycznymi, potwierdzonymi zaletami naukowymi, jakie niesie za sobą kuloodporna kawa. Przekonaj się samodzielnie i spróbuj!

maslo

Cytryna – espresso romano

Jeśli posiadasz ekspres do kawy, możesz przyrządzić cudowne espresso romano – espresso z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Okoliczności powstania tego specjału nie są znane, funkcjonuje kilka alternatywnych teorii dotycząca jego pochodzenia: po wojnie przez brak dostępu do świeżych ziaren miała ona dodawać naparowi świeżości, przełamywać goryczkę i intensywność espresso, którego nie lubili amerykańscy żołnierze we Włoszech, czy dezynfekować brzegi filiżanki. Niestety prawdopodobnie nie będzie nam dane nigdy poznać prawdy na temat pochodzenia espresso romano. Warto wiedzieć, że dodanie plasterka cytryny do filiżanki zniszczy cremę, którą wielu miłośników espresso bardzo sobie ceni. Jeśli więc posiadasz ekspres do kawy, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś ty również spróbował swoich sił w przygotowaniu tego cenionego przez wielu naparu.

Cytryna z kawą (1)

Kawa z CBD – pełen chillout

Boom na CBD, a więc w pełni legalny kannabidiol pozyskiwany z krzaków konopii, trwa w Polsce i na świecie już od kilku lat. Trend ten szybko podchwyciły środowiska kawowych profesjonalistów i dziś w dużych europejskich miastach pokroju Berlina możemy odnaleźć kawiarnie specjalizujące się w parzeniu kawy z dodatkiem tej substancji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu przygotować ją w zaciszu swojego domu. Jak to zrobić? Jest to nadzwyczajnie proste, wystarczy po prostu dodać kilka kropelek olejku CBD na dno kubka, a następnie całość wymieszać. 

Dlaczego tak przygotowana kawa jest uwielbiana przez kawoszy? To bardzo proste: CBD oferuje szereg zalet, takich jak właściwości relaksacyjne, poprawiona koncentracja, obniżenie stresu i wiele innych. Mało tego, w połączeniu z kofeiną pozwala na łagodzenie jej negatywnych efektów, dzięki czemu będziemy mogli w pełni cieszyć się dobroczynnym działaniem kofeiny, nie obawiając się przykrych skutków jej działania, z którymi mierzą się niektórzy.

Podsumowanie

Kawa powinna przede wszystkim sprawiać nam przyjemność. Mamy nadzieję, iż tym artykułem udało nam się podrzucić kilka pomysłów na ciekawe urozmaicenie codziennej dawki kofeiny, a także pobudzić w Was kreatywność i ciekawość. Wystarczy przecież ekspres do kawy i kilka ogólnodostępnych składników, by odkryć swój ulubiony czarny napar na nowo. 

Niezależnie od tego, czy będzie to niekonwencjonalne użycie cukru, cytryny, dodanie masła, czy relaksującego CBD, w bogatym świecie kawy coś dla siebie znajdzie każdy jej miłośnik. Nie bójmy się więc próbować nowych rzeczy i nieoczywistych połączeń: kto wie, może to właśnie Tobie uda się odkryć dodatek, który wzniesie smak Twojej kawy na wyżyny. Smacznego!

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 46

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *