Masło z awokado

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

10 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

wegańska

Nie ma nic prostszego i smaczniejszego niż domowe masło z awokado. Właściwie to bardziej przypomina krem, ale jego konsystencja i uniwersalność pozwalają na używanie go jako alternatywy dla tradycyjnego masła. To zdrowa, pełna błonnika i zdrowych tłuszczów propozycja, którą możemy używać na kanapki, do sałatek czy jako dodatek do dań. Pokażę Wam jak łatwo zrobić masło z awokado!

Masło z awokado – składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywy:

  • Można dodać posiekany czosnek dla bardziej intensywnego smaku.
  • Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj odrobinę płatków chili.

Masło z awokado – przepis krok po kroku

  1. Przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ.
  2. Umieść miąższ awokado w misce i rozgnieć go widelcem na jednolitą masę.
  3. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowe masło przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *