Pasta jajeczna z awokado

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pasta jajeczna z awokado to nie tylko pyszna przekąska, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jaja są bogatym źródłem białka.

Pasta jajeczna z awokado – składniki:

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki słodkiej

Alternatywy:

  • Jeśli nie jesteś fanem cebuli, możesz jej nie dodawać lub zastąpić szczypiorkiem.
  • Zamiast soku z cytryny, możesz użyć soku z limonki.

Pasta jajeczna z awokado – przepis krok po kroku:

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać ze skorupki.
  2. W międzyczasie obieramy awokado, usuwamy pestkę i kroimy na małe kawałki.
  3. W dużej misce łączymy kawałki awokado, sok z cytryny i obrane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję pasty.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy jajeczno-awokado.
  5. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Pasta jajeczna z awokado jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje na chrupiącym pieczywie.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *