Rosół z gęsi
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Rosół z gęsi przepis na wspaniały rosół na gęsich szyjkach. Jest lekko słodkawy, delikatny i chudy. Mięso gęsi jest niezwykle zdrowe i prawie nie zawiera cholesterolu, mało tego pomaga obniżać zły cholesterol. To idealna zupa, która w okresie jesiennym pomoże w walce z przeziębieniem. Gęsi jako jedno z niewielu mięs hodowane jest ekologicznie i naturalnie. Gęsinę kupić można w dobrych delikatesach lub na bazarkach. Ja kupiłam kilka gęsich szyjek na delikatny rosół. Jeśli nie udało się Wam zdobyć gęsi proponuję przepis na tradycyjny rosół
Rosół z gęsi – składniki
- 6 gęsich szyjek
- włoszczyzna: marchew, seler, por, korzeń pietruszki
- jedna cebula
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, natka pietruszki
- do podania rosołu proponuję makaron jajeczny lub kluski lane
Rosół z gęsi – przepis
- Do zimnej wody włożyć mięso i zagotować na małym ogniu. Pogotować chwilę i zdjęć szumy.
- Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i jedną cebulę, całość pogotować około godziny na wolnym ogniu.
- Dodać umytą i obraną włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut. Doprawić solą , pieprzem opcjonalnie vegetą.
- Pamiętajcie, że tylko powoli gotowany rosół będzie klarowny i aromatyczny. Mój rosół okazał się doskonały, delikatny, lekko słodkawy i chudy.
- Podaję go z cienkim makaronem jajecznym, marchewką pokrojoną w plastry i solidną szczyptą natki pietruszki.