Rosół drobiowo-wołowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mój przepis na wspaniały rosół, króla zup i klasyczną podstawę zup wszelakich. Rosół to prastara zupa, długo gotowany bulion z mięsa i warzyw – prawie każda kultura jakimś rosołem dysponuje: Japończycy mają Ramen, Wietnamczycy PHO – bazą są zawsze warzywa i mięso. Rosół to zupa kojąca duszę i ciało – rosół przygotowany na przeziębienie czyni cuda, pomaga też na skołatane nerwy, przygotowany przez bliskie nam osoby ma jeszcze skuteczniejsze właściwości. W rosole zaklęta jest miłość. Leczące właściwości rosołu są udowodnione naukowo – nie na darmo nazywany bywa żydowską penicyliną. Uwielbiam tę szlachetną, delikatną, złotą zupę. Ważne jest żeby gotować rosół powoli zaczynając od włożenia mięsa do zimnej wody. Ja zazwyczaj przygotowuję rosół drobiowo-wołowy czasem z dodatkiem indyka. Moim zdaniem połączenie kurczaka i wołowiny czyni rosół bardzo aromatycznym.

składniki na rosół
Składniki na rosół

Rosół drobiowo-wołowy – składniki

  • pół kurczaka ewentualnie 2 udka i korpus
  • kawałek wołowiny około 400 gramów – szponder, pręga, goleń, antrykot
  • opcjonalnie: skrzydło lub szyja z indyka, kości wołowe
  • włoszczyzna:
  • pół dużego selera
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • 1 średni por
  • kilka liści kapusty
  • 1 cebula – uprzednio opalona lub podpieczona w piekarniku
  • sporo natki pietruszki
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu w kulkach
  • sporo soli

Rosół drobiowo-wołowy – przepis

  1. Umyć mięso i włożyć je do zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Nie należy przykrywać rosołu całkowicie pokrywką bo może stać się mętny – można przykryć pokrywką zostawiając dopływ powietrza do garnka.
  2. Włożyć cebulę na jakieś 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni aż stanie się ciemnobrązowa.
  3. Po 40 minutach zdjąć szumy z zupy i dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  4. Następnie dodać warzywa – ja dodaję wszystkie warzywa obrane i umyte w całości.
  5. Dalej gotować na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Jakieś 40 minut przed końcem gotowania rosół można posolić i dodać trochę mielonego, czarnego pieprzu do smaku.

Można gotować makaron do rosołu lub zrobić go własnoręcznie – nie ma nic lepszego niż domowy rosół z domowym makaronem– danie kojące i cudowne jak żadne inne.

Ja serwuję rosół z kawałkami marchewki, makaronem, kawałkami mięsa i sporą szczyptą natki pietruszki. Wołowinę z rosołu zazwyczaj podjadam z solą i chlebem – proste i pyszne. Jeśli wyjdzie zbyt tłusty zchłódźcie go przez noc i zdejmijcie tłuszcz gdy stężeje. Rosół dobrze jest zamrozić w kilku małych pojemnikach i mieć w pogotowiu jako dodatek do sosów i zup. Esencjonalny rosół jest doskonałym bulionem i bazą wszystkich zup np. barszczu ukraińskiego

4.3/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

14 komentarzy

  1. Przepis wypróbowany dzisiaj, naprawdę polecam 🙂 Rosołek jest aromatyczny, dobrze doprawiony (zrezygnowałam z natki, bo jej nie lubię), o pięknym kolorze, dodawanie jakichkolwiek sztucznych dodatków typu kostki rosołowe to dla mnie profanacja. Zwykle gotowałam rosół krócej, niejednokrotnie przy zamkniętej pokrywce, a potem narzekałam, że jest zbyt mało tłusty, nieco mętny, a teraz pierwszy raz wyszedł po prostu IDEALNY. Pierwszy raz dodałam też kawałek wołowiny (przedtem tylko na udkach z kurczaka) i tego mi brakowało w tej zupie 🙂 Jestem mile zaskoczona efektem końcowym 🙂 Rosół idealny 🙂

    • Bardzo się cieszymy, że rosół się udał. Jeśli ktoś chce jeszcze bardziej podkręcić smak, można dołożyć kilka drobiowych żołądków.

  2. Świetny przepis ale przede wszystkim bez kostek rosołowych !!!:)Zdrowy,bogaty w warzywa rosołek smakuje wyśmienicie. Właśnie skończyłam rosołek zrobiłam na jutrzejszy obiadek:) niebo w gębie!

  3. super rosołek, tylko troszkę mięsko z kury się rozgotowało i oddzieliło od kosci, powinienem je wrzucić później niż wołowe, ale smak rosołu rewelacyjny 🙂

  4. Rosół w/g Waszego przepisu wyszedł doskonały. Klarowny, złocisty, ale przede wszystkim smaczny. Rodzina była zachwycona. Ulepszyłam go trochę dodając skrzydło indyka. Natomiast nie wrzuciłam żołądka. Trochę się bałam krupnikowego smaku “w zaświatach”.

  5. […] aromatyczny rosół wołowo-drobiowy, który okazał się bazą idealną – tutaj znajdziecie przepis na bulion idealny. Jeśli jednak marzy się Wam szybka zupa możecie użyć kostek rosołowych – […]

  6. Jakby nie patrzeć, to rosołu nie przebije nic. To jest coś, co się nigdy nie znudzi i nie opuści człowieka do jego śmierci. Jak można żyć bez rosołu, przynajmniej raz-dwa racy w miesiącu?

  7. Jak zwykle. Po co dziewczyny podajecie przepis na jakiekolwiek potrawy jak nie umiecie napisać ile czego potrzeba???. Trochę, szczypta, łyżka, łyżeczka, (… ) sztuk. …Trzy marchewki to maże być 1 kg albo 15 dkg, łyżka tez może być jedna 2x większa od drugiej…itd. Czy tak trudno podać wagę każdego produktu?. Nie chce się czy nie umiemy?
    Pozdrawiam – młody adept gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *