Biszkopt czekoladowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Biszkopt czekoladowy to pyszne i wilgotne ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Przygotowanie tego przepysznego biszkoptu jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj sam!

Biszkopt czekoladowy – składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 ml gorącej wody
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa do dekoracji

Biszkopt czekoladowy – przepis krok po kroku

  1. W misce umieść jajka i cukier. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
  4. Dodaj olej roślinny i gorącą wodę, mieszając całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Przełóż ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Jeśli chcesz, możesz udekorować biszkopt czekoladową posypką.
  9. Gotowy biszkopt czekoladowy podawaj na ciepło lub po wystudzeniu.

Biszkopt czekoladowy to idealne ciasto na różne okazje – od urodzin po spotkania rodzinne. Spróbuj tego przepisu i delektuj się wyjątkowym smakiem czekolady!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *