Chałka z kruszonką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Chałka z kruszonką – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g kruszonki (można użyć gotowej lub przygotować samodzielnie)

Chałka z kruszonką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, jajka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Przykryj misę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i podziel na dwie części. Każdą część uformuj w kształt chałki.
  5. Przełóż chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posyp chałki kruszonką, delikatnie dociskając ją do ciasta.
  7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż chałki będą złociste i dobrze wypieczone.
  8. Wyjmij chałki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Chałka z kruszonką to pyszne i aromatyczne pieczywo, które doskonale smakuje na śniadanie lub podczas popołudniowej kawki. Jej miękka struktura i chrupiąca kruszonka sprawiają, że jest nieodparta dla miłośników słodkich wypieków. Wypróbuj ten przepis i ciesz się domową chałką z kruszonką!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *