Chleb owsiany

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chleb owsiany to pyszne i zdrowe danie, które możesz przygotować w domu. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnego chleba, ponieważ zawiera dużo błonnika i składników odżywczych. Poniżej znajdziesz przepis na chleb owsiany, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Chleb owsiany – składniki

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub mąki pełnoziarnistej jako alternatywa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 szklanka ciepłej wody

Chleb owsiany – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę owsianą, mąkę pszeną, sól i cukier.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
  3. Dodaj aktywowane drożdże i olej do suchych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Zagnieć ciasto na stolnicy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie zagnieć je przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
  7. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia chleba.
  8. Przykryj formę ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  10. Umieść formę z ciastem w piekarniku i piecz przez około 40-45 minut, aż chleb będzie złocisty na wierzchu.
  11. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i zdrowym chlebem owsianym. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *