Cioppino czyli pikantna zupa pomidorowa z owocami morza z czosnkiem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

amerykańska

Cioppino czyli pikantna zupa z owoców morza, której główną nutą jest pomidorowy sos. Jedliśmy we Włoszech tę wspaniałą potrawę i zakochaliśmy się w niej bez pamięci – po kilku próbach i kliku błędach udało się ją odtworzyć w domu – ekstaza, nic więcej dodawać nie muszę. Choć można zjeść ją na południu Europy to Cioppino została wymyślona w San Francisco. Nie żałujcie czosnku 4-5 ząbków co najmniej! Polecam użycie omułków czyli czarnych małży – ja użyłam muli „amande” i wyszły lekko gumowe, chociaż gotowałam je dosłownie chwilę.

Cioppino – składniki

  • kilogram muli lub innych ulubionych owoców morza
  • garść krewetek (najlepiej dużych surowych – czyli szarych)
  • szklanka bulionu rybnego (może być japoński bulion dashi w proszku)
  • 2 fileciki anchois
  • 4 spore ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1-2 chili w zależności od stopnia ostrości jaki lubicie (lub sporo płatków chili)
  • liść laurowy
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 pieczona czerwona papryka (warto zdjąć skórę)
  • puszka pomidorów
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, pietruszka, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sok z cytryny do skropienia na koniec

Cioppino – przepis krok po kroku

  1. Na oliwie rozgrzać 2 fileciki anchois (nie martwcie się jeśli się rozpadną). Następnie dodać posiekaną cebulę – smażyć około 5 minut, dodać chili, czosnek i seler naciowy – smażyć kolejne 5 minut.
  2. Podpiec w piekarniku czerwoną paprykę natartą oliwą przez 15 minut, zdjąć skórkę i dodać miąższ papryki pokrojony w kostkę.
  3. Całość zalać białym winem i redukować około 5 minut, następnie dodać puszkę pomidorów i odrobinę przecieru pomidorowego.
  4. Zalać sos bulionem rybnym, dodać tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i ewentualnie więcej chili:)
  5. Gotować na małym ogniu około 30-40 minut – zupa powinna trochę zgęstnieć. Gdy uznacie, że smakuje wybornie możecie dodać mule i co tam jeszcze lubicie (ośmiornice, kalmary, mątwy i inne pyszności) – mule należy gotować pod przykryciem kilka minut – gdy się otworzą są gotowe. Te nieotwarte trzeba wyrzucić!
  6. Krewetki proponuję wrzucać w ostatniej minucie gotowania – mają się lekko zaróżowić.
  7. Zupę obficie posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny – podawać z bagietką lub grzankami.
5/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *