Zupa krem paprykowo-pomidorowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Krem pomidorowo-paprykowy to wyrazista zupa o aksamitnej konsystencji, którą zyskujemy dzięki dodaniu serka mascarpone. Krem jest lekko pikantny z wyczuwalnym aromatem ziół. Zupa paprykowo-pomidorowa jest sycąca i łatwa w przygotowaniu.

Krem pomidorowo-paprykowy – składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pieczone papryki (obrane ze skóry)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kartonik 250 gramów przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli
  • 150 gramów sera mascarpone
  • 1 szklanka bulionu – może być z kostki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie grzanki do posypania
  • 1-2 łyżki oliwy

Krem pomidorowo-paprykowy – składniki

  1. Paprykę umyć i nasmarować oliwą, piec w 200 stopniach 10-15 minut – aż skórka zacznie odchodzić. Ostudzić paprykę i obrać ze skóry.
  2. Cebulę i czosnek podsmażyć na odrobinie oliwy najlepiej w garnku, w którym będziecie gotować zupę.
  3. Dodać przecier, pomidory i koncentrat oraz bulion – gotować powli około 20 – 30 minut.
  4. Przyprawić chili i ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
  5. W międzyczasie można przygotować czosnkowe grzanki.
  6. Zdjąć zupę z ognia i zagęścić serkiem mascarpone. Jeśli trzeba ponownie doprawić – serek złagodzi smak.
  7. Całość zetrzeć blenderem na gładką masę. Podawać z grzankami lub tostem z ciągnącym się serem.
  8. To bardzo esencjonalna, sycąca i niesamowicie rozgrzewająca zupa, którą zachwycicie innych żarłoków. Czas przygotowania to mniej niż godzina. Krem pomidorowo-paprykowy to idealna przystawka.
krem paprykowo-pomidorowy
Krem paprykowo-pomidorowy z grzankami
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *