Zupa krem z pora i ziemniaków

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Krem z porów przepis na delikatną, subtelną zupę z porów. Jej wykonanie jest bardzo łatwe i nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Ta zupa ma w sobie coś – wciągający aromaty warzyw, na czele których dumnie pręży się por. Por to bardzo zdrowe warzywo – poprawia wygląd skóry dzięki zawartej witaminie A i E, działa oczyszczająco na organizm, obniża cholesterol i wzmacnia odporność – por to idealne warzywo na jesień i zimę. Uwielbiam jego delikatny smak. Polecam też doskonałe danie z tego warzywa: przepis na pora w szynce.

Zupa krem z pora i ziemniaków – składniki

  • 4 dorodne pory
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 – 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (ewentualnie z kostki rosołowej)
  • masło, a najlepiej klarowane masło do smażenia cebuli i porów
  • sól, pieprz, odrobina chilli
  • szczypior do podania
  • grzanki lub grissini (włoskie paluszki) do podania

Zupa krem z pora i ziemniaków – przepis

  1. Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na maśle klarowanym.
  2. Pora umyć i obrać z pierwszej, zewnętrznej warstwy liści. Odkroić zielone liście – do zupy użyjemy białych i lekko zielonych części pora. Pokroić na plastry i dorzucić do cebuli. Smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem (bulion powinien minimalnie przykryć warzywa)
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do bulionu.
  4. Obrać marchew i dodać ją do zupy w całości lub w kilku dużych częściach – marchwi nie miksujcie bo zmieni kolor zupy, jej lekko słodkawy aromat przyda się w czasie gotowania.
  5. Gdy ziemniaki będą miękkie zupę (oprócz marchwi) należy zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolejcie bulionu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chilli.
  6. Jeśli lubicie bardziej treściwe zupy możecie dodać śmietanę lub kostkę topionego serka – będzie pysznie.
  7. Zupę serwować można ze szczypiorkiem i grzankami lub grissini (pszenne włoskie paluchy).
4.6/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *