Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chłodnik ogórkowy przepis na orzeźwiająca, chłodzącą, delikatną zupę w sam raz na żar lejący się z nieba. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie trzeba niczego gotować tylko połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Doskonałym dodatkiem są grillowane krewetki z chilli i pietruszką, które ożywiają zupę i dodają jej aromatu.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką – składniki:

  • 3 świeże ogórki
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki lub vegeta)
  • garść liści mięty
  • 2 łyżki koperku
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • odrobina sproszkowanej chilli
  • odrobina soku z cytryny

Grillowane krewetki – składniki:

  • 20 sporych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • sporo natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • chilli
  • sól

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką – przepis

  1. Ogórki umyć i obrać – zostawić pół ogórka ze skorą (posłuży do dekoracji). Ogórki pokroić w drobną kostkę – bez gniazd nasiennych. To samo zrobić z rzodkiewkami. Dodać jogurt grecki, śmietaną, chilli, sól, miętę i koperek oraz bulion i zmielić blenderem na gładką masę.
  2. Doprawić do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  3. Pozostałą połowę ogórka pokroić obieraczką w długie, cienkie plastry – udekorować nimi zupę.

Krewetki z czosnkiem:

  1. Czosnek posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie, dodać chilli, następnie na 2 minuty wrzucić krewetki. Oprószyć solą i natką pietruszki.
  2. Do każdej porcji dodać po kilka pikantnych krewetek z oliwą, na której się smażyły – smak zupy zostanie niesamowicie wzbogacony.
chłodnik z ogorków
Chłodnik z ogorków z rzodkiewką i krewetkami
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *