Domowe lody jagodowe
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
4 godz. 00 min
Łączny czas:
4 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Domowe lody jagodowe – składniki
- 500g świeżych jagód (można również użyć mrożonych)
- 400ml śmietanki kremówki
- 200ml mleka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Domowe lody jagodowe – przepis krok po kroku
- Umieść jagody, śmietankę kremówkę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy w blenderze.
- Miksuj składniki na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Przelej masę do naczynia do lodów i umieść w zamrażarce na około 4 godziny.
- Co godzinę wyjmuj naczynie z zamrażarki i energicznie mieszaj lody, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
- Po 4 godzinach lody powinny być gotowe do podania.
- Serwuj domowe lody jagodowe w miseczkach lub w wafelkach.
Domowe lody jagodowe są idealnym deserem na gorące letnie dni. Możesz cieszyć się ich świeżym smakiem i naturalnymi składnikami. Spróbuj tego prostego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi lodami jagodowymi!