Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem – składniki
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 100g szynki, pokrojonej w kostkę
- 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: 50g startego sera żółtego
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem – przepis krok po kroku
- W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pieczarki i szynkę, smaż przez około 5 minut aż pieczarki zmiękną.
- Dodaj brokuły i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
- Wlej jajka z mlekiem do rondla z warzywami i szynką. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
- Jeśli używasz sera, posyp go równomiernie po wierzchu frittaty.
- Zmniejsz ogień do średniego i przykryj rondel pokrywką. Gotuj przez około 10-12 minut, aż jajka się zetną.
- Przełóż frittatę na talerz i pokrój na kawałki.
- Podawaj ciepłe lub letnie.
Smacznego!