Gulasz z sarny

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Gulasz z sarny


Gulasz z sarny

Gulasz z sarny – składniki

  • 500g mięsa z sarny (można również użyć mięsa z dzika)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • 500ml bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Gulasz z sarny – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Mięso z sarny pokrój na kawałki o wielkości około 2 cm.
  2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj drobno. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, a papryki w paski.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodaj mięso i smaż je na średnim ogniu, aż z każdej strony się zrumieni. Możesz posolić i popieprzyć mięso podczas smażenia.
  5. W osobnej misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, mąkę, słodką paprykę, ostrą paprykę (jeśli używasz) oraz suszone zioła.
  6. Do garnka z mięsem dodaj marchewki i papryki, a następnie wlej bulion warzywny. Dodaj również przygotowaną wcześniej mieszankę z koncentratem pomidorowym i ziołami.
  7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu.
  8. Pod koniec gotowania sprawdź i dopraw gulasz solą i pieprzem według własnego smaku.
  9. Podawaj gorący gulasz z sarny z ulubionymi dodatkami, takimi jak kluski śląskie, ziemniaki lub kopytka.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *