Jajecznica z bananem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

fusion

Otwórzmy na chwilę drzwi kuchni na nowe, egzotyczne smaki. Przygotujmy jajecznicę z bananem, nieoczywiste połączenie, które jednakże może oczarować swoją oryginalnością. Ta nietypowa interpretacja klasycznego dania to propozycja dla odważnych i dla tych, którzy lubią bawić się smakami. Pora ruszyć do kuchni!

Jajecznica z bananem – składniki

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Alternatywnie, do przepisu można dodać również kilka łyżek miodu lub syropu klonowego dla dodatkowej słodkości, a jeżeli preferujesz pikantne smaki, wypróbuj z odrobiną chili.

Jajecznica z bananem – przepis krok po kroku

  1. Na początek rozgrzewamy masło na patelni. W międzyczasie, w miseczce roztrzepujemy jajka, dodając szczyptę soli.
  2. Gdy masło jest już rozgrzane, kroimy banany na niewielkie kawałki i dodajemy je na patelnię. Smażymy je przez około 2 minuty, aż zaczną się karmelizować.
  3. Gdy banany są już lekko zrumienione, dodajemy do nich jajka. Delikatnie mieszamy wszystko na patelni, aż jajka zaczną się ściągać, a banany będą równomiernie rozłożone w jajecznicy.
  4. Tuż przed podaniem, posyp jajecznica z bananem szczyptą cynamonu dla dodatkowej nuty smaku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *