Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
3
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut, a wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Któż nie lubi faszerowanych jajek? Ja do moich dodaję sporo ziół: pietruszkę, koper i szczypiorek, dzięki temu bardzo ładnie pachną i wyglądają. Sekretem jest sprawne przekrojenie jajka na twardo – najlepiej jednym ruchem – dzięki temu skorupka nie popęka. Gotowe jajka należy podsmażyć na maśle. Ja posypuję je przedtem bułką tartą, mają chrupiącą skórkę, pod którą ukrywa się miękki farsz.
Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką – składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100g pieczarek
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka szczypioru
- 2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- odrobina bułki tartej do panierowania
- 2 łyżki masła do smażenia
Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką- przepis
- Ugotować jajka na twardo – 3 minuty od czasu zagotowania się zimnej wody, do której wkładamy jajka.
- Zalać jajka zimną wodą i lekko ostudzić. Przeciąć w skorupce wzdłuż jednym sprawnym ruchem – uważając, żeby nie zniszczyć skorupek.
- Wydrążyć delikatnie zawartość skorup i rozgnieść widelcem. Przyprawić pietruszką, koprem i szczypiorem, solidnie posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać dokładnie z odrobiną kwaśniej śmietany.
- Farsz przełożyć z powrotem do skorupek – może lekko wystawać, ale bez przesady.
- Na mały talerzyk wysypać bułkę tartą i przyłożyć do niej farsz jajeczny.
- Następnie smażyć farszem do dołu na rozgrzanym maśle około 5 minut – na średnim ogniu. Można na koniec smażyć od strony skorupek, żeby mieć pewność, że będą ciepłe w środku.
- Można przyozdobić koperkiem:)