Jajko w koszulce (jajko poche)
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
trudne
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajko w koszulce, czyli jak przygotować delikatne niczym chmurka jajko, które będzie miało w środku płynne żółtko? Wiele razy jajko w koszulce mi się nie udało, albo się rozpływało, albo nie miało kształtu a raz ugotowało się na twardo. Ale że jestem uparta wyzwanie podjęłam po raz kolejny – zamarzyło mi się jajko po benedyktyńsku z sosem na toście z szynką. Zdradzam więc i wam sekret udanego jajka w koszulce: dodajcie sporo octu a surowe jajko wpuście z niewielkiej wysokości w wir gotującej się wody – wir owy ukształtuje białko w kulistą formę – możecie pomóc mu odrobinę łyżką.
Jajko w koszulce (jajko poche) – składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz, szczypiorek
- Do jajka po benedyktyńsku potrzebny będzie tost z szynką i odrobina sosu holenderskiego.
Jajko w koszulce (jajko poche) – przepis
- Zagotować wodę w niewielkim garnku – około 2 litrowym.
- Dolać 2 łyżki białego octu winnego.
- Jajko wbić do małej miseczki.
- W garnku z gotującą się wodą zakręcić łyżką wir i natychmiast wlać w niego jajko z jak najmniejszej wysokości.
- Gotować do momentu aż białko się zetnie, ewentualnie jeśli widzicie dużo białkowych włókien delikatnie przyklejcie je do żółtka łyżką.
- Wyjąć jajko łyżką cedzakową na talerz lub tost z szynką. Posypać solą i pieprzem oraz szczypiorkiem.
Uwielbiam jajka w koszulce za ich delikatność, płynne żółtko i piękną formę. Jeśli przygotowujecie więcej niż jedno użyjcie osobnych garnków lub gotujcie jedno po drugim.