Jak zrobić domowe sushi? Krok po kroku

Czas przygotowania:

1 godz.

Czas gotowania:

30 min.

Łączny czas:

1 godz. 30 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

trudne

Typ kuchni:

Japońska

Jak zrobić sushi czyli sushi w domu krok po kroku. Zaczynamy oczywiście od doboru składników i gotowania ryżu – ważne jest też jego suszenie i przyprawienie. Opowiem też którą stroną nori należy wylepiać ryżem i jak zrobić pyszne nigiri, dla zaawansowanych będą gunkan maki i japoński omlet, jeśli lubicie sushi z pieczoną rybą – znajdziecie sekret łososia teryaki.

Dla bardziej zaawansowanych: california maki i nigiri sushi

Sushi – podstawowe składniki

  • Ryż – krótko ziarnisty do sushi
  • Nori – japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków
  • Wasabi – zielony chrzan
  • Sos sojowy – najlepszy będzie Kikkoman
  • Marynowany imbir – do zagryzania pomiędzy kawałkami sushi
  • Świeża surowa ryba na początek łosoś będzie wystarczający
  • Surimi – paluszki krabowe
  • Ogórek, szczypiorek, awokado, prażony sezam
  • Mata do zwijania

Dodatkowo:

  • sos teriyaki do pieczonego łososia, surowy tuńczyk, sałata, serek philadelphia, por, ostry sos paprykowy sriracha, krewetki, tykwa, żółta rzepa, japoński omlet

Jak zrobić sushi? Przepis krok po kroku

Kupujemy krótko ziarnisty ryż do sushi. Dla 4 głodnych osób można ugotować dwie szklanki pełne ryżu.

  • Namoczyć ryż w zimnej wodzie przez około 15 minut – spłuczemy w ten sposób nadmiar skrobi –
  • Następnie przepłukać ryż kilka razy – odsączony zalać 2 szklankami wody.
  • Wstawiamy na duży ogień i czekamy aż się zagotuje – pod przykryciem (ryżu trzeba pilnować).
  • Następnie maksymalnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem i choćby nie wiem jak Was korciło nie otwierajcie pokrywki,
  • Następnie nadal nie otwierając garnka zdejmijcie ryż z ognia i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie ryż powinien być idealny. Oczywiście przetestujcie to sami i dostosujcie do własnych garnków, palników gazowych etc. Jeśli macie maszynę do ryżu proporcje wody i ryżu są te same – 1: 1.Po ugotowaniu ryży przełóżcie go na płaskie naczynie i dajcie mu ostygnąć – możecie go co jakiś czas mieszać i wachlować, jak trochę wystygnie polejcie go przyprawą.
CZYTAJ  Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką

Przyprawa do ryżu

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczkę soli oraz odrobinę sosu sojowego Kikkoman
  • Składniki zagotować w garnku aż się rozpuszczą i połączą. Taką przyprawką zalewamy przestygnięty ryż – do smaku.

Zwijanie sushi – jak to zrobić?

  1. Nori kładziemy matową stroną do siebie na bambusowej macie – czyli na matowej stronie naklejamy ryż – błyszcząca pozostaje na zewnątrz.
  2. Wyklejamy ryż na nori zostawiając u góry margines na 1/5 szerokości nori, ryż nie będzie się Wam kleił do rąk jeśli będzie moczyć ręce co jakiś czas – to samo dotyczy formowania kulek nigiri.
  3. Smarujemy ryż wasabi i układamy składniki – te które lubicie – standard to np. surowy łosoś z ogórkiem i awokado.
  4. Następnie dokładnie za pomocą maty rolujemy sushi delikatnie je dociskając – gdy dochodzimy do marginesu – smarujemy go wodą i rolujemy do końca tak żeby sushi mak się skleił.

Pierwszy mak pewnie się nie domknie – nie martwcie się – doklejcie „klina” z Nori, a do kolejnego ładujcie mniej składników;) Możecie pociąć nori na pół – wyjdą cieńsze Hoso Maki lub używać całych arkuszy i wyjdą piękne Futo Maki. Następnie należy pociąć rolki na mniejsze kawałki, zamoczyć je w sosie sojowym i jeść. Następnie zagryzamy imbirem, popijamy śliwkowym winem i przechodzimy do kręcenia kolejnych.

Proces robienia sushi
Proces robienia sushi
sushi zwijanie
Zwijanie sushi
Zwinięte sushi
Zwinięte sushi
sushi maki
Sushi maki
sushi
Sushi maki – zaczynamy jeść!
4.3/5 - (23 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

7 komentarzy

  1. Ryż wygląda na zbyt rozgotowany – za dużo wody lub nieodpowiedni ryż.
    Zawartość rolki powinna być jak najbardziej w środku a nie na boku a ryz rozłożony równomiernie.
    Proszę próbować za którymś razem zacznie wychodzić 🙂
    Twój komentarz

    • Hehhehehe dziękujemy za rady – podpowiadamy jak zrobić sushi w warunkach domowych – i takie, które jest smaczne 🙂 Za japońskich mistrzów się jeszcze nie uważamy 🙂

  2. Już kilka razy robiłam sushi z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszne. tylko z rolowaniem muszę poćwiczyć

  3. To jest coś, za co zawsze bałam się zabrać. Podobno dobre sushi są w stanie zrobić tylko Japończycy, a amatorzy wywołują niekiedy bóle brzucha i jeszcze gorsze rewolucje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *