Kotlety mielone z cebulką, czosnkiem i majerankiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kotlety mielone – to tradycyjne polskie danie, na pozór może wydawać się nudne, ale moim zdaniem w kotletach drzemie potęga smaku i zapachu. Bardzo lubię kotlety mielone, ale tylko takie idealnie doprawione i świetnie usmażone – co wcale do najprostszych nie należy. Zdarzają się wśród kotletów krążki hokejowe – czyli spalone z zewnątrz i surowe w środku, kotlety blade – czyli za mało rumiane, kotlety za słone i nie dopieprzone – jak zrobić te idealne? Chyba znam sekret!

Kotlety mielone z cebulką, czosnkiem i majerankiem – składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego – najlepiej z łopatki zmielonej na naszych oczach
  • 1 jajko
  • pół czerstwej bułki rozmoczonej w wodzie
  • 1 średnie cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku – drobniutko posiekane
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • łyżka stołowa płaska soli
  • solidnych kilka szczypt pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z cebulką, czosnkiem i majerankiem – przepis

  1. Posiekać drobno cebulę i czosnek – można je podsmażyć – ja wolę dodawać surowe.
  2. W misce wymieszać mięso z jajkiem, rozmoczoną bułką – lekko odciśniętą, dodać cebulę i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, pietruszka – wymieszać dokładnie.
  3. Następnie małe okrągłe, lekko spłaszczone klopsy obtoczyć w bułce tartej.
  4. Sekret smażenia: smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu, żeby stopniowo się rumieniły.

Jeśli nie macie pewności czy dobrze je przyprawiliście – usmażcie najpierw jednego małego kotleta mielonego i ewentualnie doprawcie masę. Do mielonych doskonale pasują ogórki małosolne

3.9/5 - (29 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *