
Keczup z dyni – rewelacja na zimę!
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Keczup z dyni przepis na wspaniały dyniowy sos a właściwie chutney. Doskonale pasuje do mięs, kanapek, czipsów i ośmielam się twierdzić, że nawet do makaronu. Uwielbiam go do wszystkiego. Przepis musieliśmy wyłudzać rok od mamy Żaby, która go wytrwale strzegła, ale gdy zobaczyła jak łakomie go pałaszujemy poczęstowani obiadem jej serce zmiękło. Owszem zawsze dostawaliśmy „słoikową wyprawkę”, ale to nie to samo co przetwórstwo na masową skalę. Następnie poszło już gładko – keczup zrobiłam 2 dni później w międzyczasie otrzymując wspaniałą eko dynię z ogrodu wujka Witka, a keczup z takiej dyni satysfakcjonuje podwójnie. Podaję przepis na keczup dyniowy z 1,5 kg dyni, ale zróbcie więcej, bo już nazajutrz zapukają do Was keczupowe sępy spragnione przetworów.
Keczup z dyni – składniki
- Dorodna dynia – 1,5 kg miąższu
- 0,5 kg miąższu czerwonej papryki
- 0,5 kg cebuli
- 60 gramów przecieru pomidorowego – 2 łyżki stołowe
- 1,5 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- niecała łyżeczka curry
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli do posypanie warzyw przed smażeniem
Keczup z dyni – przepis
- Dynię obrać i pokroić miąższ w kawałki – obojętnie jakie wszystko finalnie zmiksujemy.
- Pokrojoną dynię posypać łyżką soli i odstawić na około godzinę.
- Pokrojoną cebulę i paprykę też zasypać łyżką soli, a następnie podlać szklanką wody i dusić około 15 minut – aż dobrze zmiękną.
- Do garnka dodać dynię i dusić z warzywami około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną należy utrzeć je na gładką masę blenderem.
- Przyprawy dodajemy później, żeby było widać drobinki oregano w chutney.
- Dodajemy oregano, słodką i ostrą paprykę, curry i cukier. Zagotowujemy, następnie dolewamy octu. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
- Następnie należy je spasteryzować, żeby przetrwały zimę, jeśli oczywiście jej doczekają – mój keczup dyniowy raczej się nie doczeka. Wszystkie słoiki są już zarezerwowane.
Pasteryzowanie:
- Sparzone, gorące słoiki napełnić gotującym się sosem.
- Ostrożnie zakręcić.
- Na dno garnka z letnią wodą do 3/4 wysokości słoików położyć ścierkę – żeby nie stały idealnie prosto.
- Wstawiamy słoiki i gotujemy około 20 minut.
- Odstawiamy słoiki do góry dnem na noc, najlepiej przykryć je kocem, żeby stygły powoli.
Jeśli rano odkryjecie, że wszystkie wieczka się wciągnęły to znaczy, że pasteryzacja się udała. Polecam też dynię marynowaną.

Kocham to. U nas mówią na to ketchup dyniowo-paprykowy, zawsze robimy z mamą na zimę zapas 😉