Krem z pomidorów z puszki

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Krem z pomidorów z puszki


Krem z pomidorów z puszki

Krem z pomidorów z puszki – składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • Sól i pieprz do smaku

Krem z pomidorów z puszki – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylię i cukier. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje.
  5. Przełóż zawartość patelni do blendera i zmiksuj, aż uzyskasz gładki krem.
  6. Przelej krem z powrotem na patelnię i dodaj bulion warzywny. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut.
  7. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
  8. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, aż krem będzie gorący.
  9. Sprawdź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Serwuj gorący krem z pomidorów z puszki, możesz udekorować go świeżymi ziołami lub grzankami.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *