Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Krewetki przepis na wyborne krewetki z czosnkiem i pietruszką, lub na ostro z chilli i imbirem, krewetki z makaronem, krewetki w sosie śmietanowo-pomidorowym, krewetki w daniach azjatyckich i włoskich. Uwielbiam aromatyczne krewetki.
Krewetki przepis czyli moje najlepsze i sprawdzone przepisy na dania z krewetkami.
Jeśli chcecie, żeby Wasze krewetkowe danie było maksymalnie aromatyczne wybierzcie te w pancerzykach – owszem więcej z nimi zabawy w obieranie ale aromat, soczystość i smak są niesamowite – jeśli krewetki podajecie w oliwie z czosnkiem i pietruszką w towarzystwie świeżej bagietki polecam wybrać te nieobrane. Warto za radą Nigelli zachować skorupki, które mogą posłużyć jako baza zupy lub sosu – zaklęty w nich jest cały smak.
Do dań z makaronem wybierzcie obrane, szare krewetki. Dlaczego szare krewetki są lepsze? Ponieważ nie były gotowane i są najświeższe – ich konsystencja Was zachwyci, są jędrne, chrupkie i soczyste. Szare krewetki można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub dobrych supermarketach.
Krewetki obrane i różowe są lekko sparzone, też bardzo je lubię. Krewetki takie są doskonałe do zup tajskich lub sałatek. Jeśli macie wybór wybierzcie te jak najmniej różowe – będą miały lepszą konsystencję.
Krewetki to bardzo wartościowe, chude mięso, krewetki są wręcz dietetyczne.
Przepis na obranie krewetek – zaczynamy od oderwania głowy, następnie nóg, później łatwo już można zdjąć skorupkę. Pozostaje tylko wyjąć sprawnym ruchem czarne jelito i dobrać się do soczystego wnętrza.