Krewetki z czosnkiem i chilli
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
azjatycka
Krewetki z czosnkiem i chili wrzucam do kategorii na szybko ponieważ przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 15 minut. I mimo tego, że się w kuchni nie narobimy:) końcowy efekt będzie oszałamiający:) Danie jest lekkie, zdrowe i aromatyczne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają i tworzą harmonijna całość. Musimy pamiętać tylko o jednej rzeczy – średniej wielkości, szare (czytaj: surowe) krewetki smażymy najwyżej 4 minuty. Przesmażone są twarde i gumowate.
Krewetki z czosnkiem i chilli – składniki
- krewetki tyle ile zjemy:) najlepiej szare i duże
- kilka zmiażdżonych lub posiekanych ząbków czosnku
- papryczka chili
- sól lub sos rybny ( wtedy nie używamy już soli )
- sok z limonki
- trochę świeżego imbiru – o ile lubimy
- świeża kolendra
Krewetki z czosnkiem i chilli – przepis
- Obrane i oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki i na chwilkę odstawiamy.
- W międzyczasie siekamy czosnek, chili i kolendrę. Imbir trzemy na tarce.
- Rozgrzewamy woka i na odrobinie masła lub oleju smażymy czosnek, chili oraz imbir – byle nie za długo:)
- Dorzucamy krewetki, które solimy lub skrapiamy sosem rybnym, smażymy dosłownie 3 lub 4 minuty, żeby krewetki pozostały jędrne i soczyste.
- Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.
Myślę, ze za każdym razem obiecujemy sobie zjeść je przy stole z bagietką i popić dobrym białym winem, Jednak najczęściej jemy gorące, prosto z patelni.
Aż ślinka cieknie 🙂