Ogórki z chilli i czosnkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ogórki z chilli w stylu azjatyckim, są wyrazistym dodatkiem do dań. Bazą są świeże ogórki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi z dodatkiem octu ryżowego i chilli, można dodać olej sezamowy, który jest aromatyczny i pasuje do azjatyckich dań – dla ozdoby posypujemy sałatkę sezamem. W zależności od upodobań i wytrzymałości – dozujcie chilli, ja lubię dość ostrą wersję tej sałatki.

Ogórki z chilli i czosnkiem – składniki

  • 2-3 ogórki
  • 2 -3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • jedno chilli drobno pokrojone
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru drobno posiekany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • prażony sezam do posypki
  • 2-3 łyżki siekanej kolendry

Ogórki z chilli i czosnkiem – przepis

Obrane ogórki należy przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w małe kawałki, przełożyć do miski i zalać octem z cukrem i solą. Ogórki odkładamy na 30 minut do lodówki, żeby się zamarynowały. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszając razem wszystkie składniki: czosnek, imbir, chilli, olej sezamowy, kolendra, sos sojowy. Gdy ogórki już się zamarynują wyciągamy je z lodówki i odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy ogórki sosem i posypujemy prażonym sezamem oraz posiekaną kolendrą. Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do dań azjatyckich. Jest chrupiąca, aromatyczna i delikatna. Jeśli lenicie się sami ją przygotować doskonałą zjecie w https://foodo.pl/pekin-w-poznaniu/

5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *