Żeberka w miodzie i chilli

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Żeberka w miodzie czyli sposób na wspaniałe, soczyste i delikatne żeberka. Uwielbiam pikantne dania więc w moim przepisie oczywiście znajdziecie trochę chilli, ale przepis na żeberka to miks wielu aromatów idealnie ze sobą skomponowanych. Jest odrobina imbiru, bulion, sól i oczywiście miód – to dzięki niemu, żeberka lśnią, są soczyste i wspaniałe. Żeby przyspieszyć proces tnę żeberka na mniejsze porcje – po około 2 kości na kawałek mięsa. Można też piec cały pas, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Żeberka w miodzie to świetne danie na obiad, ale też jako przekąska na imprezę.

Żeberka w miodzie – składniki:

  • kilogram żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek miodu
  • bulion warzywny lub mięsny około 1,5 filiżanki (ewentualnie bulion z kostki rosołowej – też będzie pysznie)
  • 1 łyżeczka suszonej chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprzu do smaku

Żeberka w miodzie – przepis

  1. Żeberka umyć i pokroić na porcje – około 2 kości na kawałek.
  2. Bulion wymieszać z imbirem, chilli, solą i miodem – smakujcie czy wszystkie smaki się dobrze komponują i pamiętajcie, że ten sos ma być bardzo aromatyczny, ponieważ przejdą nim nasze żeberka i nie będzie już tak intensywnie.
  3. Wymieszać dokładnie żeberka z sosem i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach około godziny i 15 minut – należy kontrolować żeberka, żeby ich nie przypalić i podlewać sosem od czasu do czasu – będą dzięki temu soczyste i przepięknie błyszczące od miodu. Palce lizać!
3.9/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *