Żeberka z miodem i imbirem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min.

Łączny czas:

1 godz. 40 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Żeberka wieprzowe, lekko pikantne ze słodko- kwaśnym posmakiem to proste i tanie danie, które będzie bardzo dobrze smakowało z ryżem i np. kiszoną kapustą. Pięknego koloru nada sos sojowy i odrobina cukru, który się karmelizuje podczas pieczenia. Przełamanie smaku zyskamy dzięki koncentratowi pomidorowemu, który nada lekkiej kwaskowatości. Całość podkreśla imbir, chilli i odrobina czerwonej przyprawy do mięs lub gulaszu.

Żeberka z miodem i imbirem – składniki

  • 1 – 1,5 kg wieprzowych żeberek – im chudsze tym lepsze
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • kilka łyżek miodu
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka przyprawy do mięs – czerwonej
  • 5 łyżek stołowych jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka mielona papryka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 50 ml wódki

Żeberka z miodem i imbirem – przepis

  1. Żeberka umyć i dokładnie wysuszyć. Natrzeć łyżką oliwy lub oleju.
  2. Oprószyć solą i pieprzem. Imbir, chilli, przyprawę do mięs dokładnie wymieszać – następnie mieszankę wetrzeć w mięso.
  3. Całość podlać sosem sojowym i natrzeć przecierem pomidorowym. Opcjonalnie oprószyć słodką papryką mieloną – żeberka będą miały piękny kolor.
  4. Całość zalać pięćdziesiątką wódki – dzięki tamu mamy gwarancję, że mięso będzie miękkie i kruche. Obłożyć mięso liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Piec mięso pod przykryciem w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Można odkryć na ostatnie 15 minut – jeśli wolicie wersję bardziej przypieczoną.
  6. Polecam to proste i bardzo aromatyczne danie. Jest słodko-kwaśno-pikantne. I rozpływa się w ustach.

 

4.4/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *