Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Letni obiad dla mnie to oczywiście młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sadzone jajko, świeże białe szparagi, lekko podsmażone na maśle z cukrem i mizeria, która pachnie latem i koperkiem. Do popicia pasuje zsiadłe mleko.
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem – składniki:
- My gotowaliśmy dla 4 osób:
- 8 jajek
- 16 średnich młodych ziemniaków
- 3 ogórki
- 2 pęczki szparagów
- duży pęczek koperku
- śmietana 18%
- sól, pieprz
- cukier
- masło
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem – przepis
- Młode ziemniaki wystarczy dobrze umyć szorstką stroną gąbki i ugotować z łyżeczką soli, szparagi gotujemy z solą i cukrem do miękkości – najlepiej gotować je w wysokim, wąskim garnku tak, żeby główki wystawały ponad poziom wody. Następnie smażymy szparagi na maśle z odrobiną cukru, dzięki temu będą delikatnie skarmelizowane – ja zawsze obieram białe szparagi, żeby pozbyć się łykowatych części.
- Mizeria: pokrojony w plastry obrany ogórek z solą, pieprzem i łyżeczką cukru oraz śmietaną 18% oprószony solidnie koprem to doskonałe uzupełnienie tego cudownego obiadu.
- Jajka sadzone też najlepiej smażyć na maśle, następnie posypać solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki traktujemy łyżką masła, żeby błyszczały w słońcu i posypujemy dużą ilością koperku.
Do tego zsiadłe mleko i pozostaje już tylko rozkoszowanie się smakiem lata!