Makaron z papryką i boczkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Makaron z papryką, boczkiem w pikantnym sosie pomidorowym urzekł mnie we Włoszech – a dokładnie w spaghetterii z tradycjami (prowadzona od 23 lat przez cudowną włoską rodzinę) Alle Bandierine w Pizie.
To był najlepszy makaron z sosem jaki kiedykolwiek jadłam – już 4 dzień prowadzę próby nad odtworzeniem tego przepisu idealnie – sekretem jest kwadratowe spaghetti alla chitarra, które doskonale wchłania sos. Należy podpiec paprykę, żeby wydobyć jej aromat i zdjąć skórkę. Odrobina cebuli, boczku, szałwii, ostrej papryczki peperoncini, naturalny sos pomidorowy, parmezan i gotowe! Pamiętajcie, żeby ugotowany al dente makaron podsmażyć chwilę z sosem – dzięki temu smaki się przenikną. Makaron z papryką to przepis idealny, moim zachwytom nie ma końca.
Makaron z papryką i boczkiem – składniki
- 100 gramów boczku – surowego lub lekko wędzonego
- pół średniej cebuli
- sos pomidorowy (nie przecier i nie sok – naturalny sos w butelce)
- 1 ząbek czosnku
- 1 suszona papryczka peperoncini pokrojona w cienkie plasterki
- 3 papryki – podpieczone w piekarniku i obrane ze skóry (2 żółte, 1 czerowna)
- 3 liście szałwii, szczypta oregano, sól, pieprz
- parmezan do posypania
- oliwa z oliwek
- odrobina natki pietruszki
- spaghetti alla chitarra (spaghetti o kwadratowym przekroju poprzecznym)
Makaron z papryką i boczkiem – przepis
- Umytą i posmarowaną cienką warstwą oliwy paprykę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 – 15 minut – aż skóra się lekko spiecze i dzięki temu łatwo ją zdejmiemy. Jeśli się spieszycie polecam użycie gotowej papryki.
- Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Podsmażyć boczek, gdy lekko się zrumieni dorzucić cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i plasterki suszonej papryczki peperoncini.
- Obrać i pokroić w dość dużą kostkę pieczoną paprykę, podsmażać chwilę z boczkiem i cebulą.
- Zalać całość 2 szklankami sosu pomidorowego ( do kupienia w kartonikach lub butelkach).
- Dusić powoli około 10 minut, dodać sól, pieprz, oregano i szałwię. Opcjonalnie jeszcze trochę ostrej papryki.
- Makaron ugotować al dente (podana ilość sosu jest na około 3 porcje). Gotować go 1 minutę, krócej niż jest napisane na opakowaniu, Makaron odlać i natychmiast wlać do sosu. Podgrzewać całość ciągle mieszając około 2 minut. Chodzi o to, żeby smaki się przeniknęły a makaron połączył z sosem.
- Podawać posypane parmezanem. Ten makaron jest absolutnie dokonały. Poniżej zdjęcie już doścignionego ideału.